top of page

Emisyon Ticaret Sistemi, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması - Elektrik Üretimi Sektörü

Güncelleme tarihi: 17 Tem 2023

Avrupa Birliği'ne belki de en düşük ihracat hacmi gerçekleşen sektörlerden biri olan elektrik üretimi, Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırım artması ile ihracata konu olabilecek sektörlerden biri.

CBAM, SDKM Elektrik Üretimi Sektörü analizi
CBAM, SDKM Elektrik Üretimi Sektörü

Elimizdeki son verilere göre Türkiye AB'nin toplam enerji ithalatındaki payı %3.2 olurken, Türkiye'nin elektrik ihracının %90 dan fazlasının Yunanistan'a gerçekleştirirken geri kalanını ise Bulgaristan'a yapmaktadır.


Öncelikle Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (CBAM) uygulamaları bilindiği üzere son ürün üzerinden dikkate alınmaktadır. Ülkemizde son ürünler, AB Eurostat ve Uluslararası Ticaret Kanunlarıyla uyumlu (HS codes, PRODCOM) ile uyumlu Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodları ile takip edilmektedir. Elektrik üretiminin GTİP kodu ise 27160000 olarak belirlenmiştir.

Elektrik üretimi CBAM uygulamalarında kapsama dahil olan diğer sektörlere tanınan ücretsiz tahsisat uygulamasında yer almaması ile yine diğer sektörlerden ayrışmaktadır.


Ücretsiz tahsisat olamaması her şekilde direkt olarak bir maliyete maruz kalması anlamına gelmektedir. Avrupa birliğinde elektrik üretimlerinin emisyon değerleri ülke ve kaynak bazlı farklılaştığından, elektrik üretimi için gömülü emisyon değerlerinin kullanılmasına karar verilmiştir. Düzenli olarak gömülü emisyon değerlerini düşürmenin hedeflendiği AB de 2021 yılı itibariye enerji üretiminin gömülü emisyonlarının ortalaması 238 g CO2e/kWh olduğundan bu değerin altında kalan enerji üretimleri sınırda karbon düzenlemesi mekanizması (SDKM-CBAM) den hariç tutulacaktır. (Türkiye'de ise yenilenebilir kaynaklar haricinde diğer kaynakların ortalaması ise 2020 yılı için 0,447 tCO2e/MWh dir).


Daha fazla detay ve firmanızın SDKM-CBAM uygulamalarına hazır hale getirmek için buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

31 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page